Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki świąteczne.
Ciągle mieszając dodać mleko,sól,sodę kakao i przyprawy do piernika.
Mieszać do powstania jednolitej masy.
Lekko przestudzić.
Dodać kg mąki i wyrobić ciasto.
Następnie podsypywać pozostałą mąką tak długo aż przestanie się kleić.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 24 godziny.
Ciasto można przechowywać w lodówce do miesiąca.
Przed rozwałkowaniem wyjąc żeby zmiękło.
Wałkować na dowolną grubość i wycinać dowolne wzory.
Moje były cieniutkie :-)
Piec w 170 stopniach 5-8 minut.
Po wyjęciu z piekarnika są miękkie więc układać je na płaskiej powierzchni.
Po kilku minutach kiedy wystygną są kruche.
Dekorować lukrem z białka i cukru pudru lub w dowolny sposób :-)
Z tej porcji wyszło mi około 300 pierniczków.
Przechowywać w metalowych puszkach.
Po 5 tygodniach są nadal smaczne,a pózniej nie wiem bo się skończyły.
Słodkich Świąt dla Was wszystkich :-)