Przepis i sposób przygotowania na: kardamonowy biszkopt z galaretką curacao, liczi i winogronem oraz bitą śmietaną
Z jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywno z solą, dodać ksylitol i ubijać dalej 3 minuty lub dłużej. Cały czas ubijając dodawać po żółtku. Ubijać jeszcze chwilę.
Do piany z jajek dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym.
Ciasto przełożyć do formy 17x17 cm wyłożonej papierem i piec 10 do 12 minut w 180 stopniach. Biszkopt zostawić w formie do wystygnięcia.
Galaretka curacao jest na 1,5 szklanki wody. Rozpuścić w 1,3 czyli trochę mniej gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Liczi obrać ze skórki, przeciąć i wyciągnąć pestki. Winogrona umyć, przeciąć i wyjąć pestki. Przekroić na ćwiartki, dodać do zimnej galaretki.
Tężejącą galaretkę wylać na zimny biszkopt w formie i odstawić do zastygnięcia.
Przed podaniem ubić śmietanę ze słodzikiem lub ksylitolem.
Ciasto pokroić, serwować ze śmietaną. Można dodatkowo udekorować np dekoracyjnym cukrem.
Smacznego.