Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu
Biszkopty kupię zawsze w Lidlu najlepsze i najtańsze.
Kawę zalewamy wodą, dodajemy amaretto i po kilka sekund z każdej strony maczamy biszkopty, układamy na desce, tworząc warstwy, zostawiamy na 2-3h by dobrze ostygły i nawilgły.
MASA:
Żółtka ucieramy z 50g cukru aż stanie się jasna gęsta masa, dodajemy zimny serek mascaropne, ucieramy by się ładnie połączyło.
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy etapami pozostały cukier cały czas ucierając gdy masa stanie się gęsta i szklista, dodajemy do masy żółtkowej miksujemy by się połączyło, przekładamy do rękawa cukierniczego .
Bierzemy po 2 biszkopty wyciskamy porcję masy, przykładamy znowu dwoma biszkoptami i wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem posypujemy kakao .
Porcji 6