Ciasto królewskie mojej mamy

Ciasto królewskie mojej mamy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna typ 450

    500 g
  • jaja

    2 szt
  • cukier

    220 g
  • margaryna

    150 g
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • śmietana kwaśna

    5 łyżek

Składniki na krem kakaowy

  • kasza manna

    100 g
  • cukier

    110 g
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • masło lub margaryna

    200 g
  • mleko 3,2%

    130 ml
  • kakao

    1 łyżeczka

Składniki na masę serową

  • twaróg zmielony

    1 1/2 kg
  • margaryna

    250 g
  • jaja

    5 szt
  • cukier

    220 g
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • mleko

    60 ml
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1-2 łyżki

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    200 g
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    8 łyżek
  • orzechy włoskie

    40 g
  • rodzynki

    100 g
  • tłuszcz do formy

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 30×26 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. 1 z 3 części ciasta rozwałkować, wsadzić do formy i piec ok. 15 minut aż się zarumieni. Tak samo postępować z pozostałymi częściami ciasta.

Przygotowanie kremu kakaowego:

Mleko zagotować z margaryną , cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawić i wsypać kasze manna. Ciągle mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Odstawić aż lekko przestygnie. Dodać kakao i wszystko zmiksować.

Przygotowanie masy serowej:

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić.

Twaróg zmielić dwukrotnie. W misce utrzeć margarynę z cukrem na jasną masę. Dodawać żółtka jedno po drugim, ciągle miksując. Dodać twaróg i ucierać aż składniki się połączą. Dodać rodzynki.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę serową zagotować. Należy ją często mieszać bo szybko się przypala. Budyń rozrobić w mleku i wlać do masy serowej. Gotować jeszcze chwilę. Jeśli masa serowa będzie rzadka należy dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną.

Przygotowanie ciasta:

Na jeden z trzech wcześniej upieczonych placków wylać połowę jeszcze ciepłej masy serowej i przykryć drugim plackiem. Na drugi placek wyłożyć krem kakaowy, na niego położyć cienka warstwę masy serowej i przykryć trzecim plackiem. Wylać pozostałą masę serową i odstawić aż ser wystygnie.

Przygotowanie polewy:

Czekoladę połamać na drobne kawałki, dodać masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej.

Polewę wylać na zimna masę serową i posypać posiekanymi orzechami włoskim.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia jak placki miodowe zmiękną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Christopher

08.12.2014 21:55
Szacunek dla mamy i dla Ciebie pochwała kontynuacji tradycji rodzinnych.

misia53

08.12.2014 21:44
Ciasto rewelacja!

ada.la

08.12.2014 21:24
ciekawe ciasteczko

Triss

08.12.2014 19:55
Swietne ciasto.:)

Anna20

08.12.2014 18:03
wygląda bardzo smacznie :)

Edith85

08.12.2014 15:11
bardzo lubię to ciasto :) idealne do świątecznej kawki :)

Gabi44

08.12.2014 14:58
Dobra mama, skorzystam z przepisu.

mysza75

08.12.2014 14:55
jakie fajne ciacho do kawy

Skotka

08.12.2014 14:41
Ciasto z dodatkiem miodu musi być pyszne:))

krokus

08.12.2014 14:02
moja mama też takie robi :) pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat