Przepis i sposób przygotowania na: Caprese z pieczonych buraków i ziemniaków
Potrzebne będą trzy miseczki. Do pierwszej wsypujemy mąkę i dodajemy ok. ½ łyżeczki soli i trochę pieprzu. Do drugiej wbijamy jajko i dodajemy do niego 2 łyżki mleka – mieszamy aż składniki się połączą. Do trzeciej miseczki wsypujemy bułkę tarta, suszone pomidory i tymianek, mieszamy.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku. Jeśli mamy dużą kulkę to kroimy ją w dość duże kawałki. Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw w mące, później jajku, a na końcu bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
Przygotowanie caprese i ziemniaczanych łódeczek:
Ziemniaki na caprese obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki/talarki. Ziemniaki na łódeczki również obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki/księżyce. Wszystkie ziemniaki przekładamy do wysmarowanego oliwą z oliwek (1 łyżka) naczynia żaroodpornego posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem. Kładziemy całe ząbki czosnku.
Buraki myjemy, oczyszczany i nacieramy oliwą z oliwek (1 łyżka). Szczelnie owijamy każdy folią aluminiową.
Przykryte naczynie żaroodporne z ziemniakami i buraki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-60 minut (w zależności od wielkości buraków i ziemniaków).
Przygotowanie sosu:
W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce łączymy oliwę, wodę i ocet winny. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraczki wyjmujemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaczane łódeczki wyjmujemy z naczynia żaroodpornego, czekamy aż trochę przestygną i każdą owijamy plasterkiem boczku, przekładamy do blaszki i zapiekamy aż boczek się zarumieni.
Na talerzu na przemian układamy plasterki buraków i ziemniaków, w środek układamy panierowaną mozzarellę i polewamy sosem. Serwujemy z ziemniaczanymi łódeczkami.