Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczony kurczak w winie z kiełbasą, wędzoną papryką i rozmarynem

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka
8 szt
papryka żółta
4 szt
cebula
2 szt
ząbki czosnku
10 szt
pieczarki
100 g
kiełbasa
500 g
kuskus
125 g
bulion drobiowy
170 ml
papryka czerwona
1 szt
natka pietruszki
2 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
3 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka
rozmaryn świeży
3 gałązki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
porto
70 ml
oliwa
2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 szt
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak w winie z kiełbasą, wędzoną papryką i rozmarynem

Kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. W misce przygotować marynatę – wymieszać wino, oliwę, słodką wędzoną paprykę w proszku, suszony rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Do marynaty dodać kurczaka jeśli macie dodać też wędzoną czerwoną paprykę pokrojoną w paski. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Kremowe papryki umyć, ściąć część przy ogonku tak, aby można było je wypełnić kuskusem, usunąć ze środka gniazda nasienne.

Kuskus zalać gorącym wywarem z rosołu, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. W międzyczasie pokroić w drobną kostkę czerwoną paprykę. Do kuskusy dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i dobrze wymieszać.

Kremowe papryki napełnić kuskusem.

Pieczarki oczyścić, jeśli są duże pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Kiełbasę pokroić w nieduże kawałki.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć kurczaka, posypać odrobiną wędzonej papryki. Do kurczaka dodać papryki nadziewane kuskusem, cebulę pokrojoną w pióra, kiełbasę, pieczarki oraz obrane ząbki czosnku. Całość posolić i skropić oliwą. Na wierzch położyć gałązki świeżego rozmarynu.

Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięso się przyrumieniło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 05.12.2014 21:41
Bardzo podoba mi się ta propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak