Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak w winie z kiełbasą, wędzoną papryką i rozmarynem
Kremowe papryki umyć, ściąć część przy ogonku tak, aby można było je wypełnić kuskusem, usunąć ze środka gniazda nasienne.
Kuskus zalać gorącym wywarem z rosołu, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. W międzyczasie pokroić w drobną kostkę czerwoną paprykę. Do kuskusy dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i dobrze wymieszać.
Kremowe papryki napełnić kuskusem.
Pieczarki oczyścić, jeśli są duże pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Kiełbasę pokroić w nieduże kawałki.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć kurczaka, posypać odrobiną wędzonej papryki. Do kurczaka dodać papryki nadziewane kuskusem, cebulę pokrojoną w pióra, kiełbasę, pieczarki oraz obrane ząbki czosnku. Całość posolić i skropić oliwą. Na wierzch położyć gałązki świeżego rozmarynu.
Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięso się przyrumieniło.