Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana pieczona gęś
Faszerowana pieczona gęś to przepis, który sprawia, że mięso jest soczyste i aromatyczne. Nadzienie utrzymuje wilgotność i przekazuje swój aromat. Cała pieczona gęś jest pełna smaku i aromatu.
Przygotowanie zasmażanej kapusty z suszonymi borowikami:
Grzyby płuczemy i gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Odcedzamy na sitku i kroimy w mniejsze kawałki, a wywar grzybowy zostawiamy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna i szatkujemy. Przekładamy do garnka i zalewamy 1 ½ szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę, grzyby, cebulę i gotujemy aż kapusta będzie miękka. W trakcie gotowania podlewamy kapustę wywarem z grzybów.
Przygotowanie solanki:
Przygotowujemy solankę w proporcjach 1 łyżka soli na litr wody i zanurzamy w niej całą gęś na 8-10 godzin (u mnie gęś była w solance cały dzień, a wieczorem natarłam ją ziołami i przez noc się marynowała). Następnie osuszamy gęś ręcznikiem papierowym i nacieramy pieprzem, rozmarynem, majerankiem i czosnkiem. Z wierzchu obkładamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przygotowanie farszu:
Podroby i mięso płuczemy i oczyszczamy. Cebulę drobno siekamy. Bułkę namaczamy w mleku lub wodzie. Podroby, cebulę i odsączoną bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę manna, zioła i jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolita masę.
Gęsi zaszywamy otwór po szyi i napełniamy ją farszem. Następnie zaszywamy drugi otwór, przekładamy do brytfanny i obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (nie usuwam skórki z jabłek).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i pieczemy w zależności od wielkości gęsi – ok. 45 minut na każdy kilogram gęsiej tuszki. W moim przypadku ok. 270 minut.
Po upływie 2 godzin jeśli zauważymy że nasza gęś za mocno się przyrumieniła możemy przykryć ją folią aluminiową. Gęś w trakcie pieczenia podlewamy tłuszczem, który się wytopił.
Gęś podałam z puree z ziemniaków i zasmażoną kapustą kiszoną z suszonymi borowikami.