Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
mięso mielone wołowo-wieprzowe
500 gramów -
papryka czerwona
1 sztuka -
zielona papryka
1 sztuka -
por
1/2 sztuki -
cebula
1 sztuka -
czosnek ząbki
2 ząbki -
jajko
1 sztuka -
bułka tarta
2 łyżki -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
ketchup pikantny
2 łyżki -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
papryka ostra mielona
do smaku -
mąka pszenna
1 łyżka
Sposób przygotowania
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę.
Papryki oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Do pora dodać połowę pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie olejuokoło 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem. Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju.
Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy wraz z keczupem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę.
Komentarze (3)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się
IKrakowianka
02.12.2014 22:02w mojej kuchni
02.12.2014 16:07Agnieszka-87-25
02.12.2014 14:39