Mielone zraziki nadziewane porem i papryką

Mielone zraziki nadziewane porem i papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 gramów
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • zielona papryka

    1 sztuka
  • por

    1/2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    2 ząbki
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • ketchup pikantny

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • mąka pszenna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę.

Papryki oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Do pora dodać połowę pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie olejuokoło 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić solą i pieprzem. Nabierać małą porcję mięsa, spłaszczać na dłoni i nakładać farsz. Zlepiać formując podłużne zrazy. Oprószyć delikatnie mąką i obsmażyć z obu stron na odrobinie oleju.

Zrazy zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy wraz z keczupem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

02.12.2014 22:02
smaczna propozycja

w mojej kuchni

02.12.2014 16:07
tak jak lubię są zrobione

Agnieszka-87-25

02.12.2014 14:39
ekstra nadzienie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat