Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jabłkowa
Wbiłem do naczynia 4 jajka, wlałem 2/3 śmietany i roztrzepałem widelcem.
Polałem mieszanką rozkruszone suchary i pozostawiłem na jakiś czas do nasiąknięcia.
Oddzieliłem żółtka i białka pozostałych jajek.
Gdy suchary nasiąkną jajeczno-śmietanową mieszanką, masę mocno przycisnąłem do dna formy , aby w masie było jak najmniej powietrza, najlepiej za pomocą łyżki.
Obrałem jabłka i usunąłem gniazda nasienne. Wedle uznania można pokroić w krążki lub cienkie półksiężyce , rozłożyłem równomiernie na sucharowej masie.
Rodzynki wymieszałem z migdałami, cukrem i cynamonem. Posypałem mieszanką jabłka.
Żółtka utarłem z cukrem waniliowym i resztą śmietany. Ubiłem białka i wymieszałem z żółtkową masą.
Rozsmarowałem masę na jabłkach i wygładziłem powierzchnię. Od razu wstawiłem do gorącego piekarnika.