Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewka duszona

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 0,5 kg
mąka pszenna 1 łyżeczka
woda 0,5 l
masło 1 łyżeczka
cukier 0,5 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewka duszona

Kroki postępowania

1
Marchewkę obrać, umyć i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 1 - Marchewka duszona foto
2
Wsypać do garnka drobno pokrojoną marchewkę, zalać wodą, posolić i dusić aż do miękkości.
Krok 2 - Marchewka duszona foto
3
Jak jż marchewka będzie miękka i woda odparowana dodać łyżkę masła, posypać delikatnie przesianą mąką, posłodzić i doprawić do smaku.
Krok 3 - Marchewka duszona foto
4
Marchewka powinna ładnie zgęstnieć. Można dodać delikatnie śmietanki 30% jak ktoś lubi. Podawać do obiadu na ciepło.
Krok 4 - Marchewka duszona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.12.2014 14:12
lubię taką marchewkę do obiadu, smaczna
Sroczka 01.12.2014 12:38
Lubię takie dodatki do obiadu.
Joannasz3190 01.12.2014 12:18
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak