Przepis i sposób przygotowania na: Sernik "capri" z rodzynkami bez ubitej piany
Kroki postępowania
Jajka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na kogel-mogel.
Do jajek dać miękkie masło, serek "capri" 2 opakowania, 1 jogurt grecki. Jeśli sernik ma być gładki to zmiel lub zmiksuj w blenderze razem z jogurtem. Jeśli struktura ma być bardziej wyrazista mieszaj w robocie na dużych obrotach ucieram ok. 5 minut.
Sparzone wcześniej rodzynki, odsącz na sicie i wymieszaj je z budyniem, proszkiem do pieczenia i kaszką manną. Wsyp do ciasta. Wymieszaj całość przez krótką chwilę.
Użyj tortownicy o średnicy 24cm. Wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką. Wlej masę - piecz ok. 45-50 minut. Zostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.
Roztop 100 gramów czekolady mlecznej z 1 łyżką śmietany gęstej (18%), w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Polej wierzch sernika i zostaw do zastygnięcia.
Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny.