Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jabłka marynowane

5.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka
2 kilogramy
cukier
1 szklanka
ocet
1/4 szklanki
Gorczyca biała cała Prymat
2 łyżki
Goździki całe Prymat
6 sztuk
Sklep Prymat
cynamon Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 sztuki
Sklep Prymat
woda
1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka marynowane

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub grubą kostkę. Przelać gotującą wodą, a następnie zimną. Włożyć do słoików. Ugotować zalewę ze szklanki wody z octem i cukrem oraz przyprawami. Zalać gorącą zalewą ułożone w słoikach owoce. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

A. 05.07.2024 21:40
Jabłka wychodzą smaczne, ale konieczne jest zwiększenie ilości zalewy. Z podanych w przepisie składników wystarcza na marynowanie ok. 80 dkg jabłek.
Margo1 20.12.2014 16:40
lubię takie
Kejti 25.11.2014 18:54
Jeszcze nie próbowałam,ale ciekawa przekąska :-)
Bernadeta1 23.11.2014 15:59
Takich nie jadłam, warto wypróbować
mirosława4 23.11.2014 15:35
w takiej wersji jeszcze nie robiłam a do czego można je potem użyć ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak