Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kawą
1. Białka ubić na sztywno dodając cukier i cukier waniliowy. Suche składniki razem przesiać i dodać do białek, lekko przemieszać, dodać ocet, wymieszać i wyłożyć do blaszki robiąc górki i dołki ( miałam mało precyzyjny przepis i tego nie zrobiłam). Ciasto posypać kawą.
2. Białka ubić z solą dodając cukry. Do ubitych białek wmieszać żółtka i dodać przesianą mąkę z proszkiem. Wymieszać i wylać na ciasto białe posypane kawą. Piec 30 min w temp 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu przekroić.
3. Ser: Ser utrzeć z masłem. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru i cukrem waniliowym, dodać do sera.Ucierając dodać budyń i na koniec białka ubite z 1/2 szkl cukru. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozprowadzić ser i upiec na złoty kolor ok 40 min temp 180*C. Wystudzić.
4. Krem: Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać mąkę i 3/4 szkl mleka, wymieszać na gładką masę. Resztę mleka zagotować dodając pozostały cukier. Wlać rozmieszane żółtka i ciągle mieszając ugotować budyń. Wystudzić.
5. Masło ucierać i partiami dodawać zimny budyń. Na koniec dodać aromat i sok z cytryny.
6. Na przekrojone ciasto wyłożyć połowę kremu, położyć zimny sernik resztę masy i przykryć drugą połową ciasta. Polać polewą.
7. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.