Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiący boczek wieprzowy z glazurą miodową Roberta Sowy
Przygotować glazurę miodową – do rondla wlać miód, dodać anyż gwiazdkowaty i zmiażdżoną kolendrę. Całość gotować, aż płyn zredukuje swoją objętość do połowy. Cebule przekroić na pół, odkroić końcówki, można również je obrać.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej cebule płaską stroną do dołu, dodać liście laurowe i szałwię, a następnie smażyć, aż zaczną się rumienić. Patelnię wstawić do piekarnika i zapiekać cebule 25 minut, aż mocno się zezłocą.
Gdy boczek się upiecze, odstawić go w ciepłe miejsce, żeby odpoczął.
Sos spod rusztu przecedzić, wlać do rondla i zredukować jego objętość o 1/3. Można również dodać trochę glazury miodowej.
Boczek posmarować glazurą, pokroić w grube plastry. Podawać z pieczoną cebulą i sosem.