Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet
w kawałki mięso i boczek, dodać obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki,
obrany czosnek i pozostałe przyprawy. zalać wodą (około 800 ml ) i
gotować pod przykryciem 40 minut na wolnym ogniu. wątróbkę włożyć do
drugiego garnka i zalać małą ilością wody, gotować pod przykryciem.
Po ugotowaniu dodać do mięsa pokruszoną bułkę, a wątróbkę
odcedzić. Wszystko przestudzić i przekręcić przez maszynkę dwa razy
wraz z rosołem w którym się gotowało mięso. Do masy dodać żurawinę,
2 jajka, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik
do 180 C. Formę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
Pasztet przełożyć do formy, wyrównać wierzch. uderzyć formą o blat
by się w formie ułożył. Posypać delikatnie grubo mielonym pieprzem.
Wstawić do piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu odczekać aż ostygnie.