Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka drożdżowo- serowa z wiśniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 gram
mleko 3,2% 0,5 szklanki
ser biały 150 gram
jajko 2 sztuki
drożdże 4 dag
cukier 0,5 szklanki
olej 3 łyżki

Dodatkowo

wiśnie bez pestek 100 gram
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka drożdżowo- serowa z wiśniami

Drożdże rozetrzeć z łyżka cukru. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Wlać drożdże, mleko. Dodać jajka, cukier i ser. Zagnieść ciasto. Na koniec połączyć z olejem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Ciasto następnie podzielić na 7 kawałków. Z każdego formować wałek o długości ok. 25 cm. okrągłą blachę o średnicy 25 cm. wysmarować margaryną. Układać na niej wałki ciasta zwinięte w ślimaki, między wkładać wiśnie. Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok . 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 01.11.2014 10:27
Mniam, zamawiam taką do kawki.
Christopher 31.10.2014 22:38
Pyszne drożdżówki.
IKrakowianka 31.10.2014 20:58
świetna drożdżówka
Krzysztof15 31.10.2014 20:05
pyszna bułeczka
Papryczka 31.10.2014 17:08
super bułeczka
Adamorek 31.10.2014 17:05
domowe pyszności
agnieszka214 31.10.2014 17:02
drozdzóweczki sa super
gosia56 31.10.2014 15:17
super drożdzówka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak