Pieczona szynka z figami

Pieczona szynka z figami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynki wieprzowej wraz ze slonina (wierzch)

    1200 g
  • swieze, fioletowe figi

    10 sztuk
  • miód płynny

    3 lyzki
  • sok z ok. połowy cytryny

  • tłuszcz do smażenia

  • woda

    1/2 (ciepła, przegotowana)
  • bulion drobiowy

    2 z warzywami
  • wino białe wytrawne

    2 szklanki
  • biała cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynke umyc, osuszyc,(skore mozna ponacinac). a nastepnie natrzec przyprawami ; sola, pieprzem, papryka, estragonem i czosnkiem, odstawic na ok dobe do lodówki. Na patelni rozgrzac tluszcz i obsmazyc mieso, do lekkiego zgrazowienia. Mieso przelozyc do rondla i podlac winem i rosolem, doprawic dobrze do smaku (sola, pieprzem i vegeta), wrzucic obrana i umyta cebule i dusic na malym ogniu przez ok 40-60 minut. Na duzej formie do pieczenia, ukladamy folie, a nastepnie kladziemy na nia szynke, ktora podlewamy rosolem, w ktorym wczesniej gotowalo sie mieso. Piec przez ok 30 minut w 200 stopniach. Figi umyc, osuszyc i pokroic na cwiartki. Wyciagnac forme z szynka i obok miesa, poukladac figi. Wode z miodem i cytryna dobrze wymieszac i polac figi oraz mieso. Zapiekac ok 40-50 minut w 200 stopniach (pieklam 40 minut; mozna podlewac figi i mieso powstalym sokiem).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

21.12.2010 13:27
z figami, pomyslowe

Emilia22

24.09.2010 17:57
super wygląda

Koper

01.09.2010 19:32
To musi być pyszne, szkoda, że tak trudno dostać w naszym klimacie świeże, ładne figi...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat