Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jesienna kaczka duszona w białym winie z owocami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kaczka

udka z kaczki 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

sos owocowy

białe wino 200 ml
jabłka 1 duże
gruszki 1 duża
żurawina suszona 1 garść

Lista składników

smalec

Porada

Nam najbardziej smakuje kaczka z buraczkami zasmażanymi. Zamiast smalcu wieprzowego używam gęsiego.

Przepis i sposób przygotowania na: jesienna kaczka duszona w białym winie z owocami

Dzień wcześniej
Mięso wymocz przez około 2h w lekko osolonej wodzie. Osusz.
Czosnek utrzyj z majerankiem i szczyptą soli. Natrzyj kaczkę. Wstaw do lodówki na noc.
Jeśli bardzo się spieszysz możesz pominąć moczenie i skrócić czas marynowania do około godziny.

W dniu gotowania
.Jabłka i gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
W rondlu z grubym dnem rozgrzej około łyżki smalcu. Zrumień kaczkę z dwóch stron. Dodaj owoce, podsmaż chwilę, wlej wino. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj. Duś około 2 godziny na małym ogniu.

Możesz też po zrumienieniu przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego z przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 2 godziny lub użyć wolnowara (4h).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 28.10.2014 09:07
wygląda pysznie
Iwusia 27.10.2014 23:24
smacznie się zapowiada
Seba 27.10.2014 20:54
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak