Przepis i sposób przygotowania na: jesienna kaczka duszona w białym winie z owocami
Mięso wymocz przez około 2h w lekko osolonej wodzie. Osusz.
Czosnek utrzyj z majerankiem i szczyptą soli. Natrzyj kaczkę. Wstaw do lodówki na noc.
Jeśli bardzo się spieszysz możesz pominąć moczenie i skrócić czas marynowania do około godziny.
W dniu gotowania
.Jabłka i gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
W rondlu z grubym dnem rozgrzej około łyżki smalcu. Zrumień kaczkę z dwóch stron. Dodaj owoce, podsmaż chwilę, wlej wino. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj. Duś około 2 godziny na małym ogniu.
Możesz też po zrumienieniu przełożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego z przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 2 godziny lub użyć wolnowara (4h).