Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w kremie brukselkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

bulion 1,5 litra
olej rzepakowy (do smażenia)

PULPECIKI

mięso mielone wieprzowe 500 g (np. z szynki)
cebula biała 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
amarantus ekspandowany 5 łyżek
jajko 1 sztuka
cząber 2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy słodki 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
sól 1 płaska łyżeczka
pieprz
mąka gryczana (do obtoczenia pulpecików)

KREM BRUKSELKOWY

brukselka 500 g
cebula biała 2 sztuki
marchewka 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Koperek suszony Prymat 1,5 łyżeczki
kefir 0,5 szklanki (kremowego)
sól i pieprz

Porada

Danie odpowiednie także dla osób nietolerujących glutenu ze względu na użycie mąki gryczanej i ekspandowanego amarantusa.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w kremie brukselkowym

Kroki postępowania

1
Wszystkie 3 cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oleju rzepakowym.

* Jedną część podsmażonej cebulki dodamy do pulpecików, a drugą część do kremu.
Krok 1 - Pulpeciki w kremie brukselkowym foto
2
Do miski dodajemy mięso mielone, część podsmażonej cebulki, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżkę sosu sojowego, cząber, majeranek, ostrą paprykę, sól, pieprz, 5 łyżek ekspandowanego amarantusa i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy pulpeciki, które obtaczamy w mące gryczanej.
Krok 2 - Pulpeciki w kremie brukselkowym foto
3
Następnie uformowane pulpeciki podsmażamy na oleju rzepakowym.
Krok 3 - Pulpeciki w kremie brukselkowym foto
4
Gdy pulpeciki się zarumienią odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i wrzucamy do 1,5 litra gotującego się bulionu.

Gotujemy je około 20 minut, a następnie przekładamy do miseczki.
Krok 4 - Pulpeciki w kremie brukselkowym foto
5
Do bulionu, w którym gotowały się pulpety dodajemy brukselkę, pokrojoną marchewkę, podsmażoną cebulkę oraz 2 łyżeczki majeranku.
Gotujemy wszystko do uzyskania miękkości.

* Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Krok 5 - Pulpeciki w kremie brukselkowym foto
6
Następnie zawartość garnka miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

Do powstałego kremu dodajemy 0,5 szklanki kefiru, koperek oraz pulpeciki i jeszcze raz zagotowujemy. Gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Życzę smacznego! :)
Krok 6 - Pulpeciki w kremie brukselkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 21.10.2014 21:03
Ppyszne danie
caralajna 21.10.2014 20:59
krem brukselkowy mnie zaintrygował, brzmi pysznie
jasiek 21.10.2014 17:23
takiego kremu jeszcze nie jadałem
molanka 21.10.2014 16:24
bardzo smakowite
monikalangier 21.10.2014 16:13
ciekawy pomysł na krem
Joannasz3190 21.10.2014 15:58
Bardzo apetyczne :)
Czyki 21.10.2014 15:45
Ale apetycznie wyglądają:)
pestka 21.10.2014 15:04
ciekawa propozycja obiadowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak