Przepis i sposób przygotowania na: Sezamowe naleśniki z lodami
Naleśniki sezamowe to tradycyjne naleśniki, do którego dodajemy sezam. Podprażony sezam ma apetyczny zapach i lekko chałwowy smak. Świetnie pasuje do lodów waniliowych i owoców, np. malin czy truskawek.
1. Z podanych składników (mąki, mleka, jajek i wody, proszku do pieczenia, sezamu) zrobić ciasto naleśnikowe.
2. Odstawić na 10-15 minut, aby sezam napęczniał. Smażyć na maśle naleśniki.
3. Przed przewróceniem na drugą stronę można dodatkowo posypać naleśnik sezamem, będzie jeszcze smaczniejszy. Uwaga, żeby sezam się nie spalił podczas smażenia - stanie się gorzki i niesmaczny.
4. Na talerzykach układać naleśniki, obok po 2 gałki lodów i dodać polewę czekoladową.
Z podanych składników wyjdzie 6-8 naleśników, ale ich liczba zależy od wielkości patelni.