Małże w białym winie

Małże w białym winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • małże

    1 kg
  • cebula

    2 główki
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • wino białe wytrawne

    1/4 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Małże umyć; cebule i czosnek drobniutko pokroić. W rondelku rozgrzać oliwę; zeszklić na niej cebulę i czosnek; dodać małże; doprawić solą i pieprzem; dolać wino. Małże gotować w zamkniętym garnku na parze około 4 minut, aż potwierają się muszelki; od czasu do czasu wstrząsnąć garnkiem. Małże podawać z grzankami wraz z wywarem w głębokich talerzach. Można dodać także natkę pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat