Przepis i sposób przygotowania na: Podpłomyk razowy z pomidorowym pesto i fasolką szparagową
Mąkę mieszamy z solą, dolewamy rozczyn drożdżowy i oliwę, wyrabiamy przez 5 minut ciasto.
Delikatnie oprószamy z wierzchu mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-50 minut.
Ciasto cienko wałkujemy.
Przebraną i umytą fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i obgotowujemy przez około 5 minut, aby lekko zmiękła, odcedzamy.
Pomidory suszone blendujemy z czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę (ja użyłam oliwy spod suszonych pomidorów)j, tak aby uzyskać pastę.
Gotowym pesto smarujemy rozwałkowane ciasto, układamy podgotowaną fasolkę, posypujemy oregano i startym na dużych oczkach tarki żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220-250°C.
Pieczemy przez około 15-20 minut aż ciasto stanie się chrupiące.
Przybieramy świeżą bazylią.
Smacznego!