Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 19: Pieczony filet z turbota z sosem ziołowym
Kroki postępowania
W misce wymieszać musztardę delikatesową z oliwą. Doprawić solą morską. Dodać sok z cytryny, kapary i posiekane oliwki. Następnie dodać rozgnieciony czosnek, posiekane liście pietruszki, koperu i, szczypiorku. Na końcu dodajemy posiekane filety z sardeli i dokładnie mieszamy. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i włożyć do lodówki.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać paprykę słodką, pieprz cytrynowy, chili i chwilę przesmażyć. Na patelnie wrzucić podgotowane ziemniaki. Smażyć ok. 1 minutę i doprawić rozmarynem.
Na drugiej suchej patelni położyć połówki cytryny i podgrzać, aby sok z cytryny był ciepły i skórka dała większy aromat.