Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka cytrynowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 0,75 szklanki
masło 200 g
skórka z cytryny 2 łyżeczki
sok z cytryny 20 ml
jajko 4 sztuki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: babka cytrynowa

Masło ucieramy z cukrem, następnie ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie dogajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu sok i skórę z cytryny, dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników. Delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.

Ciasto wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160 stopni, następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 20-30 minut (pieczemy do suchego patyczka).

Zostawiamy na 10-15 minut, następnie wytrząsamy z formy. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 21.10.2014 22:02
ale pyszna babka
Habibi 20.10.2014 14:45
Cudna babeczka, a do tego w moim ulubionym cytrusowym smaku :)
Wiesława1 26.09.2014 07:39
Pyszna babeczka
IwonaDD 25.09.2014 15:21
pyszny wypiek
bhb8 25.09.2014 00:14
lubię takie desery :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak