Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie ze śmietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

jajko 4 szt
mąka 1 szkl
woda 1 szkl
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
masło 1,2 kost
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
cukier puder do posypki ptysiów

KREM

śmietana kremówka 400 ml
sok z cytryny
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie ze śmietaną

Wlać wodę do garnka, zagotować. Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować. Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze utrzeć. Postawić garnek na mały ogień i ubijać ciasto drewnianą łyżką, aż będzie ciasto błyszczące. Odstawić ciasto do wystudzenia. Dodawać do ciasta po jednym jajku, ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Nakładać ciasto do szprycy, wyciskać niewielkie różyczki. Piekarnik nagrzać do 200 stop.włożyć blachę z ciastem do piekarnika i piec ok.20 minut ( nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika przez pierwsze 10 minut, by ciasto nie opadło). Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temp.do 180 stop. Upieczone ptysie wyjąć i ostudzić. KREM Schłodzoną dobrze śmietanę ubić z sokiem z cytyny na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder, dalej ubijać. Ptysie kroimy na pół i nadziewamy bitą śmietaną. Gotowe ptysie oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak