Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki pod pełnoziarnistą kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kruszonka

otręby pszenne 4 łyżki
masło 100 g
cukier trzcinowy 50 g
orzechy włoskie 2 łyżki
migdały grubo pokrojone 2 łyżki

oraz

śliwki 600 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cynamon 0.5 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
płatki migdałowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki pod pełnoziarnistą kruszonką

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki sypkie przesypać do miski, wymieszać.
Dodać miękkie masło i palcami wyrobić kruszonkę.
Dodać pokrojone orzechy i migdały.
Krok 1 - Śliwki pod pełnoziarnistą kruszonką foto
2
Śliwki umyć, usunąć pestki , przekroić na pół.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym / ok.3/4 wysokości/.
Posypać mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym , cynamonem .
Krok 2 - Śliwki pod pełnoziarnistą kruszonką foto
3
Przykryć przygotowaną kruszonką , posypać płatkami migdałowymi.
Krok 3 - Śliwki pod pełnoziarnistą kruszonką foto
4
Naczynie wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.C
Krok 4 - Śliwki pod pełnoziarnistą kruszonką foto
5
Upieczony deser lekko przestudzić.
Podawać jeszcze ciepły/ smakuje wyśmienicie z dodatkiem lodów jogurtu/
Krok 5 - Śliwki pod pełnoziarnistą kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak