Ciasto o smaku bananowym

Ciasto o smaku bananowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bita śmietana

    200 ml
  • rozpuszczona czekolada

    10 dag
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    6 łyżek
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • sok z 1 cytryny

    1 sztuka
  • herbatniki

    1 duże opakowanie
  • dżem

    1/2 słoiczka
  • banan

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Banany pokroić w kawałki; gotować kilka minut z 3 łyżkami cukru, sokiem z 1 cytryny i niewielką ilością wody; osączyć i rozgnieść. Żelatynę namoczyć w wodzie; rozpuścic w syropie, w którym gotowane były banany; połączyć z bananami. Żółtka ubić z resztą cukru; dodać do bananów. Z bananami delikatnie wymieszać śmietanę i ubite na sztywno białka. Dno małej tortownicy wyłożyć herbatnikami i przykryć je ciepłą czekoladą. Po jej skrzepnięciu wyłożyć masę bananową. Ciasto wstawić do lodówki, aż zastygnie. Podgrzać dżem i cieniutką warstwą posmarować gotowe ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

11.02.2012 10:25
mniam

Kate131

11.12.2011 10:59
smaczne

rosik93

17.08.2010 12:35
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat