Przepis i sposób przygotowania na:
PRZEPIS I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA na OGÓRKI KISZONE
Z tego przepisu dowiesz się, ile soli dodać do ogórków kiszonych i jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych. Przepis zawiera proporcje na 1 kilogram ogórków - jeśli robisz większą porcję, pomnóż ilości przez liczbę kilogramów ogórków.
Kroki postępowania
Ogórki umyj i pozostaw na 45 minut w zimnej wodzie.
Umyj koper, czosnek, korzeń chrzanu, liście wiśni.
Do czystego słoika na dno wkładamy 2 liście wiśnie, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, koper.
Następnie układamy wszystkie ogórki do słoika taką samą stroną np. ogonkiem do góry lub jasną częścią ogórka do góry. Ważne jest to, aby wszystkie układać w tą samą stronę, a to dlatego, że ogórki będą smaczne i chrupiące bez wody i pustego powietrza w środku.
Gdy już mamy ogórki w słoiku to na górę dajemy jeszcze po pół ząbka czosnku lub po całym, liść wiśni i kawałek gałązki kopru.
Przygotuj zalewę do kiszonych ogórków: na 1 litr gorącej wody i 1 łyżka soli kamiennej.
Taką zalewą zalej ogórki w słoiku.
Zakręć ogórki i przez 3 dni pozostaw w ciepłym miejscu, aby uszedł nadmiar gazów. Po tym czasie odstaw słoiki w chłodne i ciemne miejsce.