Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb Pionierów

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
drożdże świeże 15 g
cukier 2 lyzeczki
jaja 2 szt
olej słonecznikowy 4 lyzki
mąka kukurydziana 2/3 szklanki
mąka pszenna typ 750 3,5 szklanki
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb Pionierów

Kroki postępowania

1
Do misy wsypać obie mąki, dodać sól. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, wymieszać.
Krok 1 - Chleb Pionierów foto
2

Rozczyn wlać do misy, dodać 2 roztrzepane jajka oraz olej słonecznikowy. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Krok 2 - Chleb Pionierów foto
3

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek
Krok 3 - Chleb Pionierów foto
4
i przełożyć do formy (15x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut.
Krok 4 - Chleb Pionierów foto
5

Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Krok 5 - Chleb Pionierów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 30.08.2014 21:41
Anemon, znając życie, Tobie wyjdzie jeszcze ładniejszy :P
ben-ka 29.08.2014 22:11
Jakie pyszności!!!!
anemon 29.08.2014 20:38
Chyba i ja go sobie upiekę, bo taki ładny.
Iwusia 29.08.2014 19:10
ślicznie wyrósł
Alex_M 29.08.2014 18:13
@Habibi, piecz piecz :):)
wyattearp 29.08.2014 17:38
smakowicie wygląda
Habibi 29.08.2014 16:42
No i tego mi właśnie było trzeba ;) Od rana kombinuję, jak tu upiec dobry chlebek - a mam takiego lenia, że nie mogę się zmusić do wyjścia z domu ;) Piekę bardzo podobny chlebek, ale na mleku - dawno o nim zapomniałam, więc czas najwyższy sobie przypomnieć ;) Wszystkie składniki mam w domu, więc nie ma odwrotu... haha :)
marcia7 29.08.2014 16:02
nie ma to jak taki chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak