Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

łopatka wieprzowa
800 g
olej
2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Musztarda sarepska Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat

Sos

pieczarki
7-8 szt
cebula
2 szt
papryka czerwona
1 szt
oliwa
1 łyżka
masło
1 łyżka
woda
2 szklanki
mąka
2 łyżeczki
kostka rosołowa
1 szt
grzyby suszone
5 szt
pietruszka
1 galązka
Liść lubczyku suszony Prymat
1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć nadmiar tłuszczu, pokroić w kostkę o średnicy 2x2 cm. Składniki z marynaty wymieszać i nasmarować nią mięso. odstawić do lodówki na 2-3h, lub na noc jeśli przygotowujesz mięso wcześniej. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, a następnie usmażyć mięso. Cebulę i pieczarki przesmażyć.

Mięso, cebulę i pieczarki przełożyć do wyższego garnka i zalać 2 szklankami wody. Dodać resztę składników, oprócz papryki czerwonej i mąki: zioła, przyprawy, kostkę rosołową, grzyby. Całość dusimy ok. 1h i dodajemy paprykę. Dusimy jeszcze ok. 20 min, sprawdzamy czy mięso jest miękkie - jeśli tak, rozpuszczamy 2-3 łyżeczki mąki z letnią wodą ok. 2 łyżki i dolewamy do sosu cały czas mieszając. Sos powinien delikatnie zgęstnieć. Doprawić do smaku gdyby była potrzeba według własnych upodobań smakowych.

Można podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak