Makaron z ruklolą

Makaron z ruklolą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    350 gram
  • oliwa z oliwek

    4 łyżka
  • czerwona papryczka chilli (poziekana, bez nasion)

    1 sztuka
  • skórka z cytryny

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    2 łyżka
  • sól morska

    do smaku
  • świeżo zmielony czarby pieprz

    do smaku
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • rukola

    60 (porwana na kawałki)
  • parmezan

    35 starty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużym rondlu ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu albo al dente.
Na małej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, skórkę z cytryny i chilli. Smażyć do momentu, aż czosnek zrobi się miękki (około 2-3 minuty). Dolać sok z cytryny. Makaron odsączyć, przełożyć do miski, wlać do niego aromatyczna oliwę, dodać porwane listki rukoli i parmezan (odrobinę odstawić do dekoracji), dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać natychmiast posypane parmezanem.

(Danie to można też posypać posiekanymi orzechami).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

19.09.2010 19:15
super

Emilia22

19.09.2010 08:42
fajnie wygląda

kamilaj

29.08.2010 19:14
mniam :)

minka

22.08.2010 11:13
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat