Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowo-wołowy

5.0
(62)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa
500 gramów
wołowina
300 gramów
bulion
500 mililitrów
cebula
3 sztuki
papryka czerwona
2 sztuki
marchewka
1 sztuka
wino czerwone wytrawne
250 mililitrów
koncentrat pomidorowy
2 łyżki
papryka czerwona
2 łyżeczki
papryczka chili
1 sztuka
czosnek
4 ząbki
Ziele angielskie całe Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
śmietana 18-procentowa
2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat

Porada

Najlepiej podawać z kaszą bulgur.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowo-wołowy

Mięso myjemy, czyścimy z błon i kroimy na dość dużą kostkę. Wrzucamy na bardzo rozgrzany olej, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło.

Cebule kroimy w piórka, czosnek w plasterki i lekko przysmażamy na tej samej patelni. Całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojoną na kawałki paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką paprykę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Na koniec studzimy sos, zaprawiamy śmietaną i raz jeszcze podgrzewamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 18.08.2014 23:57
ależ on smakowicie się zapowiada
BernadettaP 18.08.2014 22:41
Zapowiada się bardzo smacznie i dzięki kaszy bulgur również zdrowo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak