Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone buchty drożdżowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 4 dag
olej 2 łyżki
jajko 3 szt.
cukier 3 łyżki
mleko 1/2 szklanki
skórka z cytryny starta
margaryna 1/2 szt
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy
śliwki suszone do nadzienia
powidła do nadzienia
płatki migdałowe do posypki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone buchty drożdżowe

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Mąkę przesiać i dodać rozpuszczone w ciepłym mleku(5 łyżek mleka) podrośnięte drożdże, ubite z cukrem jajka i startą skórkę z cytryny.
Krok 1 - Pieczone buchty drożdżowe foto
2
Wlać olej, letnie mleko i wyrobić na pulchne ciasto (w razie potrzeby dodać mleka) następnie odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pieczone buchty drożdżowe foto
3
Po czym urywać ciasto po kawałku, rozpłaszczać na dłoni placuszki i nakładać farsz, formując bułeczki.
Krok 3 - Pieczone buchty drożdżowe foto
4
Maczać w roztopionej margarynie i układać w przygotowanej formie jedna przy drugiej. Posypać płatkami migdałowymi.
Krok 4 - Pieczone buchty drożdżowe foto
5
Wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec około ½ godziny na rumiano.

Każdą bułeczkę możemy faszerować innym farszem np. Owoce sezonowe, starte jabłka.
Krok 5 - Pieczone buchty drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak