Indyk nadziewany pieczony

Indyk nadziewany pieczony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • indyk

    1 szt
  • tłuszcz

    do pieczenia
  • masło

    2 dag
  • sól

    do smaku
  • mleko

    1 szklanka
  • margaryna

    1 łyżka
  • jaja

    3 szt
  • gałka muszkatołowa

    do smaku
  • natka pietruszki

    1 garść
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • bułka

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso nasmarować solą na 1-2 godz przed przyrządzaniem.
Nadzienie:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę razem z wątróbką. Masło utrzeć z żółtkami, dodać zmieloną masę i ucietać z posiekaną pietruszką. Białka ubić na pianę, dodać do masy, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Nadziać indyka, zszyć. Rozgrzać tłuszcz w brytfannie, włożyć indyka i obłożyć plastrami masła lub margaryny i piec 1,5 - 2 godz. W czasie pieczenia polewać sosem z pieczenia, uzupełniając wodą w miarę parowania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monisia1977

15.09.2010 06:41
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat