tort z wiśniami

tort z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5
  • masło

    150 g
  • cukier

    200 g
  • mąka

    125 g
  • kakao

    2 łyżki
  • migdały

    125 g
  • proszek do pieczenia

    1 opakowania
  • mąka ziemniaczana

    30 g
  • śmietana

    400 g
  • Nadzienie:

    1 duży słoik
  • kompot wiśniowy

    1 duży słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na jednolitą masę. następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Migdały zetrzeć na tartce i dodać do masy. Następnie dodać pianę ubitą z białek. Ciasto przelać do wysmarowanej tortownicy piec ok. 40 minut. po wyjęciu ostudzić. Wiśnie zagotować a następnie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnego soku. Wystudzić. Ciasto przekroić na pół. Następnie środek delikatnie wydrążyć. I wypełnić go wiśniami. Połowę wydrążonej części ciasta podsmażyć na patelni. A potem połączyć wszystko z ubitą na sztywno śmietaną. Powstałą masę wyłożyć na ciasto chłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pacpaw

09.01.2014 22:42
musi smakować!

rjustysia

05.04.2012 21:38
smaczne :)

Jastinka

04.04.2012 22:01
apetyczne

iknbozka

17.12.2011 13:57
mniam

IlonaAlbertos

21.10.2010 23:27
Bardzo ładnie się prezentuje.

bogumiła3

14.09.2010 21:46
super

sylwiachmiel

06.08.2010 07:47
bardzo lubie ciasta z owocami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat