Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto z galaretką i orzechami

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek
5 szt
margaryna
250 g
mąka
2,5 szkl
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
MASA ORZECHOWA:
masło
200 g
cukier waniliowy
1 opak
Sklep Prymat
mleko
2 szkl
cukier
5 łyżek
kasza manna
3 łyżki czubate
polewa czekoladowa
masło
1 łyżka
mleko
3 łyżki
czekolada
100 g
ponadto :
dżem śliwkowy
1 słoiczek
Biszkopty
1 paczka
galaretki
2 szt
orzechy włoskie
300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z galaretką i orzechami

CIASTO

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części.

MASA ORZECHOWA

Orzechy zalać szklanką mleka.

Wsypać 3 łyżki cukru, chwilę gotować.

Pozostałe mleko, cukier waniliowy i kaszę ugotować.

Masło rozetrzeć z resztą cukru.

Dodawać do masła, ostudzony krem.

Na koniec dodawać masę orzechową, dobrze utrzeć.

POLEWA CZEKOLADOWA

Składniki połączyć i zagotować.

ORZECHOWIEC

Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.

Piec przez około 20 minut w 180 stop.

Drugą część ciasta rozwałkować, posmarować dżemem, pokroić na 3 części i zwinąć w roladki.

Piec przez 25 minut.

Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu. ja dałam cytrynowe.

Płat ciasta posmarować kremem.

Ułożyć roladki.

Zalać tężejącą galaretką.

Odstawić do stężenia.

Ponownie posmarować kremem.

Ułożyć biszkopty i polać polewą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 01.07.2011 15:35
Wygląda bardzo apetycznie:)
eli82 28.05.2011 13:47
musi być pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak