jabłecznik

jabłecznik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cynamom Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier waniiowy

    1 szt
  • mąka tortowa

    3 szkl
  • margaryna palma

    1 szt
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1,5 szklanki
  • śmietana 18-procentowej

    2 łyżki
  • jajka

    3 szt
  • jabłko winne

    1 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na stolnice wysypujemy mąkę dodajemy proszek ,1szkl cukru i cały cukier waniliowy mieszamy .Dodajemy pokrojona margarynę,2 jajka i śmietanę .Siekamy nożem potem wyrabiamy ciasto .Dzielimy je na pół .Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia dajemy rozwałkowana połówkę ciasta nakłuwamy widelcem .Wstawiamy do piekarnika na 20 min 180 stopni .Jabłka ścieramy dodajemy 0,5 szkl cukru i cynamon mieszamy .Układamy na podpieczone ostudzone ciasto i nakrywamy rozwałkowana druga częscią ciasta nakłuwamy widelcem .Smarujemy roztrzepanym jakiem i wkładamy do piekarnika na 35 min w 180 stopni .Podajemy z gałką lodów waniliowych

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknbozka

27.12.2011 15:51
mniam

Magdalena80

01.12.2011 21:55
jabłecznik to klasyka smaku

Anna133

27.09.2011 12:13
pychotka

Anna133

27.09.2011 12:13
pychotka

Kate131

27.07.2011 09:06
bardzo lubie ciasta z jabłkami

Barbara55

22.06.2011 17:45
bardzo lubię ciasta sama często robię podobny

kielcok1

28.05.2011 20:17
dobrze smakuje, dobrze się prezentuje

Kopiko1983

25.04.2011 19:08
Uwielbiam szarlotki! Mniam...

Ewelina38

20.03.2011 11:07
bardzo smakowicie wygląda :) ja zamiast cynamonu dodaję olejek śmietankowy.... tak troszkę inaczej smakuje

rakow2

17.02.2011 15:30
jabłka temu są winne?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat