Tarta z ciasta francuskiego z mięsem, grzybami i szpinakiem

Tarta z ciasta francuskiego z mięsem, grzybami i szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • boczek wędzony

    200 g (chudy)
  • borowiki

    200 g (ugotowane, posiekane)
  • szpinak świeży

    200 g (sparzone)
  • szalotka

    2 szt.
  • czosnek

    3 ząbki (pokrojone)
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • przyprawa do mięsa mielonego

    1 opakowanie
  • jajko

    1 szt. (ugotowane na twardo)
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • gałka muszkatołowa mielona

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jajko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tarta z ciasta francuskiego z mięsem, grzybami i szpinakiem
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Tarta z ciasta francuskiego z mięsem, grzybami i szpinakiem
Na oliwie z oliwek podsmażyć szalotkę, boczek, borowiki i czosnek, następnie dodać mięso i chwilę poddusić.
Krok 3 - Tarta z ciasta francuskiego z mięsem, grzybami i szpinakiem
Do tak przygotowanego mięsa dodać jajko i szpinak, całość doprawić do smaku i zestawić z ognia.
Krok 4 - Tarta z ciasta francuskiego z mięsem, grzybami i szpinakiem
Rozmrożone ciasto francuskie podzielić na dwie części. Połową ciasta wyłożyć tortownicę, ułożyć farsz i przykryć drugą częścią. Tak przygotowaną tartę posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć ciasto i piec 45 minut w temperaturze 200˚C.
Krok 5 - Tarta z ciasta francuskiego z mięsem, grzybami i szpinakiem
Upieczoną tartę podawać z bukietem sałat sezonowych oraz sosem sałatkowym polskim Prymat przygotowanym zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kucharz11

16.11.2016 17:11
moje smaki

Patrycja33

03.08.2016 14:00
super wyglada, wyprobuje dla mojego meza:-)

Gracer

30.07.2014 13:35
Wygląda powalająco i tak z pewnością smakuje

Czyki

30.07.2014 12:45
To musi smakować nawet największym niejadkom :):)

Christopher

30.07.2014 12:02
Tarta wyśmienita.

Christopher

30.07.2014 12:02
Tarta wyśmienita.

Róża1

30.07.2014 11:48
Przepyszne danie ! iście królewskie !!

IlonaAlbertos

30.07.2014 11:34
Prezentuje się wspaniale.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat