Rolada boczkowa z kabanosem serwowana z fasolką szparagową z pesto rosso na oleju rydzowym

Ewa

Ewa

Rolada boczkowa z kabanosem serwowana z fasolką szparagową z pesto rosso na oleju rydzowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na roladę

  • boczek

    2,5 kg
  • musztarda miodowa

    1 łyżka
  • musztarda dijon

    0,5 łyżki
  • kabanos

    4
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • czosnek ząbki

    3

Składniki na fasolkę szparagową z pesto rosso na bazie oleju rydzowego

  • suszone pomidory

    6 szt
  • czosnek ząbki

    2
  • orzechy pistacjowe

    2 garść
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • olej rydzowy

    kilka łyżek
  • fasolka szparagowa

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rolada boczkowa z kabanosem serwowana z fasolką szparagową z pesto rosso na oleju rydzowym
Osuszony boczek pozbawiony skóry solimy, pieprzymy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Płat boczku smarujemy po wewnętrznej stronie połączonymi ze sobą musztardami. Pośrodku układamy kabanosy owinięte szczypiorem.
Boczek zawijamy, tworząc zwartą roladę- zawiązujemy dokładnie i ściśle dratwą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 1 godzinę na każdy kilogram mięsa - temp. 200 stopni, na początku bez przykrycia. Kiedy rolada się zrumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia lub przykrywką.
Roladę podajemy ze zblanszowaną fasolką szparagową okraszoną domowym pesto rosso.
Krok 2 - Rolada boczkowa z kabanosem serwowana z fasolką szparagową z pesto rosso na oleju rydzowym
Fasolkę gotujemy krótko w osolonej wodzie- musi być al dente.
Pomidory suszone, czosnek, pistacje oraz listki bazylii miksujemy dolewając stopniowo olej rydzowy- do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Fasolkę wykładamy obok rolady boczkowej, skrapiamy ją domowym pesto. Zdobimy świeżym szczypiorkiem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

msmariusz

20.02.2016 19:27
wygląda cudnie i pewnie tak smakuje

Renataj

20.07.2014 18:04
Pomysłowe, efektowne i bardzo smakowite.

berys18

20.07.2014 16:49
wspaniały obiad

Ania84

20.07.2014 14:42
prezentuje się efektownie

Christopher

20.07.2014 14:25
Danie wyśmienite.

caralajna

20.07.2014 13:58
wygląda przepysznie

Ewa

20.07.2014 13:32
Dziękuję za wszystkie miłe komentarze :)

Mniam

20.07.2014 13:18
Fantastyczna rolada!

dodi

20.07.2014 12:43
świetny pomysł z tymi kabanosami

Anna169Hosz

20.07.2014 12:38
Bardzo efektowna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat