Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące gofry na kefirze
Zamiana mleka na kefir w gofrach sprawia, ze stają się one bardziej wilgotne w środku, a przy tym puszyste. Kefir wpływa także na smak gofrów! Według mnie ten smak jest jeszcze lepszy, mniej płytki, ale osoby, które nie lubią kefiru, mogą być mniej przekonane. Wszystko to kwestia gustu!
Kroki postępowania
Wlać kefir i mleko (w temperaturze pokojowej) oraz olej, dodać cukier i 2 żółtka. Całość zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli w drugiej misce.
Pianę z białek przełożyć do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką.
Gofrownicę rozgrzać porządnie, posmarować olejem za pomocą pędzelka. Wlewać chochelkę ciasta i smażyć na rumiano. Gotowe gofry zdjąć na kratkę by odparowały.
Gofry podawać ciepłe z bitą śmietaną i frużeliną z truskawek (lub innymi ulubionymi dodatkami)