Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM
Do zapieczenia można użyć świeżych-surowych.
Ja podgotowałam je chwilkę - przez około 3 minuty.
Gotowałam w wysokim garnku tylko łodyżki.
Wody nie trzeba solić, ponieważ szynka parmeńska i ser są już wystarczająco słone. Teraz trochę zabawy.
Na plasterku szynki układałam po 2-3 szt. szparagów i plasterek sera cheddar.
Owinęłam je szynką i układałam w posmarowanym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch posypałam świeży tymianek.
Wstawiłam szparagi do nagrzanego piekarnika
i piekłam przez około 10-15 minut w temp.220 stopni.
Chrupiącym i pasującym dodatkiem będą grzanki
z bagietki czosnkowej, posypane ziołami i skropione oliwą z oliwek.