Gołąbki z piekarnika z serem

Gołąbki z piekarnika z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta biała

    1/2 główki
  • królik

    1/2 tuszki
  • ryż

    1,5 szklanki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • olej

    2-3 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • kasza manna

    1/2 szklanki
  • parmezan starty

    4 łyżki
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • kucharek SMAK LATA

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    do smaku

Sos

  • pomidory

    3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • bulion drobiowy

    1 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cukier

    szczypta
  • olej

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • bazylia otarta Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na półmiękko-nie rozgotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia. Tuszkę z królika gotujemy aż będzie miękki,obieramy od kości zimne mięso mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy szklimy na oleju.Kapustę obieramy z wierzchnich liści kroimy w drobną kostkę ,blanszujemy chwilę w osolonym wrzątku odcedzamy wyciskamy z wody. Kapustę przekładamy do dużej michy dodajemy mielone mięso zimny podgotowany ryż ,zeszkloną cebulę wsypujemy bułkę tartą i mannę ,wbijamy jajka solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy czubricę ,starty parmezan kucharek i wyrabiamy ręką. Przekładamy do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze wkładamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180*c i pieczemy około 50 minut.

Sos: Pokrojone w kostkę pomidory wkładamy do rondelka wlewamy olej ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek przykrywamy i chwilę smażymy,wlewamy bulion dodajemy koncentrat,gotujemy około 20 minut aż sos zacznie gęstnieć doprawiamy do smaku,ziołami zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną niewielką ilością zimnej wody,chwilę gotujemy zestawiamy z ognia,zaciągamy śmietaną.Całość można zmiksować blenderem-otrzymamy aksamitny sos.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

15.01.2017 15:39
ciekawy pomysł

ben-ka

23.11.2015 08:24
Podoba mi się pomysł.

Anna133

04.07.2014 13:44
tak smacznie wygląda że aż chyba dziś zrobię ;)

dodi

04.07.2014 09:42
super apetyczne

Mira85

04.07.2014 09:05
świetny sposób

Agnieszka-87-25

04.07.2014 08:21
mniam już mi smakuje

Edith85

04.07.2014 08:21
wygląda bardzo smacznie, a mniej pracy niż przy zwykłych gołabkach

Pietruszka

04.07.2014 08:09
jadłam coś podobnego było pyszne

Czyki

04.07.2014 07:57
Super pomysł :)wygladają pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat