Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowy jabłecznik

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
cynamon 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej 3/4 szkl
jabłka 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowy jabłecznik

Kroki postępowania

1
Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.
Krok 1 - Cynamonowy jabłecznik foto
2
Dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą.
Krok 2 - Cynamonowy jabłecznik foto
3
Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dolewamy olej i nadal miksujemy ciasto.
Krok 3 - Cynamonowy jabłecznik foto
4
Umyte jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w małe plasterki, dodajemy do ciasta.
Krok 4 - Cynamonowy jabłecznik foto
5
Dokładnie mieszamy ciasto – za pomocą łyżki.
Krok 5 - Cynamonowy jabłecznik foto
6
Wylewamy je na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy przez 35 minut w 180C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na jeszcze 5 minut. Następnie delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika.
Krok 6 - Cynamonowy jabłecznik foto
7
Bardzo smaczny jabłecznik, trochę inny w smaku dzięki dużej ilości cynamonu i dodanej sodzie. Ciasto jest bardzo pulchne a zarazem wilgotne w środku.
Krok 7 - Cynamonowy jabłecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinah 19.06.2014 11:57
lubię takie słodkości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak