Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z kremem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 40 dag
jajko 1 sztuka
białko 2 sztuki
cukier drobny 12 dag
cukier kryształ
sól do smaku szczypta

Porada

Potrzebnym sprzętem do przygotowania są metalowe rurki do pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem

Płaty ciasta francuskiego kroję na paski o szerokości ok. 3cm. Smaruję je rozbełtanym jajkiem. Paski nawijam spiralnie na blaszane rurki tak, aby powstały 3 waratwy. Blache wykładam papierem do pieczenia, układam na niej rurki, wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 190stop. C i piekę ok. 15min, aż się zarumienią. Kiedy ostygną, zsuwam delikatnie z metalowych rurek. Ubijam białka ze szczyptą soli i 4g cukru. Pozostały cukier rozpuszczam w rondelku z 4 łyżkami wody. Kiedy będzie ciepły, powoli dodaję pianę z białek. Masę ubijam mikserem, aż zupełnie wystygnie. Gotowy krem przekładam do rękawa cukierniczego z długą i szeroką końcówką. Krem wyciskam do rurek. Wierzch gotowych rurek posypuję cukrem pudrem lub gruboziarnistym cukrem. Jeszcze gorące podaje na stół.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 19.06.2014 16:54
uwielbiam rurki z kremem:) pycha
Wiesława1 18.06.2014 20:48
pyszne na deser
Kuchenka 18.06.2014 14:51
moje ulubione
Papryczka 18.06.2014 14:42
lubię takie
Laila2786 18.06.2014 11:30
pyszne rurki na deser
Wiktoria29 18.06.2014 09:11
muszę takie zrobić
Krystyna32 18.06.2014 07:21
bardzo apetyczne
patryska76 17.06.2014 23:55
uwielbiam takie rurki ;-)
misia53 17.06.2014 22:59
Pysznie wyglądają
wwwiolka 17.06.2014 22:41
Bardzo lubię takie słodkości.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak