Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami

Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • drożdże

    2 dag
  • mleko

    80 ml
  • mąka

    20 dag
  • sól

    1 szczypta
  • cukier kryształ

    5 dag
  • masło

    7,5 dag

Masa makowa

  • mleko

    125 ml
  • masło

    3 dag
  • grysik

    3 dag
  • cukier

    7,5 dag
  • mak

    30 dag

Masa serowa

  • żółtka

    2
  • ser biały

    30 dag
  • masło

    4 dag
  • cukier

    5 dag
  • mleko

    40 ml
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki

Ponadto

  • jabłka

    6 szt
  • masło

    2 łyżki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami
Rozpuszczamy drożdże w letnim mleku. Dokładnie mieszamy. Dodajemy miękkie masło, mąkę, sól, cukier. Wyrabiamy ciasto rękami, aż do połączenia składników.
Krok 2 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami
Formujemy kulę i robimy palcem zagłębienia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Przykrywamy ściereczką.
Krok 3 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami
Zagotowujemy 125 ml mleka z 3 dag masła. Wsypujemy grysik i mieszamy. Odstawiamy na 5 min do napęcznienia.
Krok 4 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami
Dodajemy mak (najlepiej gotową masę makową) oraz 7,5 dag cukru. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami
Ucieramy żółtka z masłem i cukrem na puch. Dodajemy dwukrotnie zmielony ser, mleko i mąkę ziemniaczaną. Ucieramy.
Krok 6 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami
Smarujemy tortownicę o śr. 26 cm masłem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy i wałkujemy. Wyklejamy ciastem dno i boki tortownicy. Obieramy jabłka i od spody wydrążamy gniazda nasienne. Zostawiamy ogonki. Układamy jabłka na cieście.
Krok 7 - Sernik na drożdżowym spodzie z makiem i jabłkami
Pomiędzy jabłka wykładamy łyżką masę makową, zalewamy wszystko masą serową i na wierzch wykładamy pozostały mak. Jabłka smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy całość ok 45 min w 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka-87-25

29.04.2017 07:51
super wygląda taki sernik, pomysł z jabłkami dobry

Ada-Gaba

12.10.2016 22:15
wygląda rewelacyjnie

Lis

03.09.2016 21:48
wygląda rewelacyjnie:)

Małgorzata92

06.12.2015 15:59
Smakowite :)

Ada-Gaba

19.06.2014 18:21
ciacho cudo, wygląda prześlicznie

Ola1young

19.06.2014 15:28
zapowiada sie bardzo pysznie :)

Jodaj

19.06.2014 13:49
no no super serniczek :)

Ela15

19.06.2014 08:50
rewelacyjne ciasto

kasienka23

17.06.2014 18:37
smaczny serniczek!

mysza75

17.06.2014 12:31
jak pięknie wygląda twój serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat