Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna na styl francuski
ości, płetwy i łby (bez oczu i skrzeli) pozostałe z filetowania 1 średniego łososia i 8-10 dorszy
5-6 wyfiletowanych małych fląder
1 biała część pora
4 średnie marchewki
1 średni seler
2-3 pietruszki
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka soli
3-4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie wywaru rybnego:
Marchew, seler i pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie talarki.
Por przecinamy wzdłuż na pół, przepłukujemy dokładnie i siekamy w półplasterki.
W dużym garnku podgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone warzywa i obsmażamy przez 3-4 minuty, mieszając mniej więcej co 30 sekund.
Do warzyw dodajemy resztki ryb i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy wodą tak, aby przykryć tylko ryby i warzywa. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
Po tym czasie wywar przecedzamy przez gęste sito (Ości możemy obrać z resztek ryb i przerobić je np. na pulpety).
Przygotowanie francuskiej zupy rybnej:
Marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy, kroimy w julienne (cienkie paseczki). Por przecinamy wzdłuż na pół, przepłukujemy, siekamy w cienkie półtalarki.
W garnku podgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez około minutę.
Wlewamy białe wino i gotujemy przez 2 minuty.
Dodajemy wywar rybny, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę rybną podajemy ze świeżymy grzankami.