Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy wołowej
Kroki postępowania
Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry o grubości 2-3 cm.
Ręką formujemy kształt steku, wiążemy dookoła nitką, smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy czarnym pieprzem. Odkładamy na 20 minut.
Kładziemy mięso na mocno rozgrzanego grilla i pieczemy w zależności od tego jaki efekt chcemy osiągnąć.
Przykładowo stek z polędwicy wołowej, który waży około 140 g (o grubości około 3-5 cm), smażymy następująco:
stopień wysmażenia blue – 30 sekund z każdej strony,
mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony,
mięso średnio wysmażone – 1,5 minuty z każdej strony,
mięso mocno wysmażone – 2-3 minuty z każdej strony.
Gotowe!
Podajemy z frytkami i ulubioną surówką lub ze świeżym pieczywem.