Pieczone knysze z jajkami

Pieczone knysze z jajkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • jajka

    4 szt
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • masa makowa

    1 łyżeczka
  • kapusta kiszona

    70 dag
  • cebula

    2 szt
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • drożdże

    2 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z łyżeczką letniego mleka, odrobiną mąki oraz cukrem. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę, cukier i sól wsypać do miseczki. Dodać zaczyn, 1 jajko i resztę ciepłego mleka. Wyrobić ciasto, pod sam koniec dodać masło, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie: kapustę kiszoną posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody, potem ją dobrze odcisnąć. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dołożyć do niej kapustę, przyprawić i dusić ok 15 minut. Ugotować na twardo 2 jajka, posiekać drobno. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na duże kwadraty, na środku każdego nałożyć pokrojone jajko i kapustę. Złożyć jak chusteczkę i skleić rogi ciasta. Na czubkach przykleić gwiazdki wycięte ze skrawków ciasta. Knysze posmarować ostatnim jajkiem i piec 30 min w temp, 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (54)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

15.02.2013 19:39
masa makowa z kiszoną kapustą ciekawa sprawa :D jestem ciekawa smaku :)

tomek18

03.10.2011 10:02
fajne

Magda60

30.03.2011 13:11
oj pyszne sa bardzo, polecam do wyprobowania

Tomek13

27.03.2011 23:57
pyszne

kate.500

05.03.2011 20:44
Smaczny przepis...

wwesolek

28.02.2011 09:44
pyszne musza byc

kanu83

24.02.2011 09:18
Świetne

jogobella231

21.02.2011 21:57
muszę wypróbować

wiola28a

13.02.2011 22:35
super

ajres

10.02.2011 19:56
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat