PALUSZKI ZIEMNIACZANE

PALUSZKI ZIEMNIACZANE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    5
  • lekko roztopione masło

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • białka jaj

    2
  • kminek

    2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • bryndza

    8 łyżek
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy sól, bryndzę, masło, mąkę i sodę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i kroimy w paski wg uznania ( ja kroje 7 cm na 1 cm) Paluszki smarujemy białkiem i posypujemu kminkiem.
Pieczemy w temp. 180 st.
Możemy zamiast kminku dać mak.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

25.04.2012 09:58
pycha

Barbara55

12.06.2011 16:14
smaczne

kielcok1

19.05.2011 17:11
dobrze spisane?

Ntalia

04.12.2010 13:18
Ciekawy przepis

Krzysztof42

17.08.2010 14:14
ciekawe

Patrycja42

21.05.2010 12:04
Wg przepisu w gazetce kulinarnej za 0,89 zł przesłanym przez Panią Bogumiłę to Pieczemy w temp. 180C na chrupko. Twój przepis różni się z przepisem Pani Bogumiły tylko tym że 1x8cm kroi Pani Bogumiła a Ty 7x1cm. Jak już coś spisujesz to pisz po swojemu a nie z gazetki słowo w słowo - bo to nie pierwszy Twój przepis z tych gazetek spisany... ( dla sprawdzenia to PP numer 1/2010 str. 17).

IlonaAlbertos

24.04.2010 22:55
Przepis bardzo ciekawy. Ile orientacyjnie wynosi czas pieczenia paluszków?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat