Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowa w 35 minut ( z pulpecikami)
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wsypać utarte warzywa , cebulę , por, pieprz ziarnisty i smażyć aż zmiękną mieszając.
W tym czasie kiedy warzywa się smażą utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki i dusić mieszając na maśle.
Podduszone warzywa zalać wrzącą wodą , dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , pół marchewki pokrojonej w ozdobnie wycięte plasterki, łyżkę przyprawy do zup w płynie , zieleninę- zagotować.
Do mielonego dodać otręby, dużą szczyptę mielonego pieprzu, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do zup . Wymieszać dokładnie.
Podzielić na 20 kawałków . Uformować klopsiki . Obtoczyć je w mące.
Wrzucać na gotującą się zupę i gotować 20 minut na małym gazie ( wyłowić i wyrzucić zieleninę).
Dorzucić uduszone ogórki. Dolać śmietankę .Wsypać połowę kopru. Wymieszać. Doprawić do smaku.Zagotować.
Podawać posypaną resztą kopru.